Pentru autori

În ciuda tehnologiei avansate, cartea rămâne unul dintre cele mai puternice instrumente de comunicare apărute vreodată şi astfel, aceasta rămâne întotdeauna mâna dreaptă a fiecărui specialist, în domeniul său. Când cineva decide să scrie o carte pe domeniul său de expertiză îi este necesar să cunoască şi în ce constă efectiv procesul de lucru până la publicare. După, este altă poveste.

Pentru ca producerea în sine a cărţii să fie eficientă, mai multe resurse trebuie explorate. Scrierea efectivă a manuscrisului necesită o muncă imensă, iar dacă va fi o carte de succes, aceasta va fi definită de profesionalismul cu care ea a fost tratată. O carte nu se scrie singură, pur şi simplu ia timp şi e ca un job solicitant. Dacă îţi place ceea ce faci şi vrei să scrii despre asta, te vei concentra şi vei valorifica timpul. Astfel, rezultatele vor fi mai mult decât satisfăcătoare. E posibil ca familia sau apropiaţii să îşi dea cu părerea fără le ceri asta, însă e bine să nu te laşi influenţat dacă sunt comentarii negative, ba mai mult, le poţi da şi lor de lucru să te susţină, de exemplu să caute detalii despre care ai nevoie să le afli exact sau să îţi ofere informaţii despre competiţie sau să te ajute cu organizarea surselor, să facă research.

Totuşi, indiferent cât de competent eşti, nu ai putea să faci faţă tuturor detaliilor micuţe, dar importante, care ţin de producerea cărţii şi aici mă refer la o carte bună! A merge cu cartea la tipar necesită angrenarea multor resurse pentru a conferi valoare domeniului în care publici. Acestea se referă la tehnici de scriere, valorificare prin motivare, editare, grafică pentru ilustraţii şi fotografii, precum şi pentru layout-ul cărţii şi al coperţilor, să cunoşti sau să ai legături cu o editură sau un editor şi cu o tipografie sau un centru de inprimare. Trebuie să dai tot ce ai mai bun ca sa scoţi cea mai bună versiune a cărţii pe care ţi-ai proiectat-o în minte, nu-i aşa?

În varianta în care apelezi la o editură, o echipă îţi va prelua manuscrisul pentru editare şi îl va pregăti pentru tipărire. Dacă eşti în căutarea unor variante mai puţin costisitoare, poţi apela la freelanceri sau la un birou de prelucrare text, iar apoi vei primi recomandări pentru tipărire. A publica o carte implică mai multe costuri, pe lângă investiţia timpului şi efortului personal, care adunate, s-ar putea să te surprindă dacă nu cunoşti dinainte piaţa. Dacă eşti la prima carte, vei constata că sunt lucruri de făcut la care nu te-ai fi aşteptat, de exemplu anumite procese de producţie care necesită permanent contactul cu tine, în calitate de autor, ori faptul că nu vei putea să pleci în concediu cât timp lucrezi la carte. Editorul nu se va separa de tine când va primi manuscrisul, din acel moment în care acesta preia manuscrisul tău mai sunt multe de clarificat.

E recomandabil să stabileşti un buget şi să decizi ce servicii vei plăti şi în ce activităţi vei investi propriul tău timp. Oricum, aşa cum menţionam mai sus, autorul nu poate lucra singur la carte, fiind necesare măcar încă una, două perechi de ochi care să vadă lucrarea cel puţin înainte de a decide că poate merge la tipărire.

La tipărire este bine să alegi ce tip de hârtie preferi şi să vezi ce nuanţe vor avea culorile pe copertă şi în carte. Să ceri mostre pentru copertă şi o carte tipărită demo. Doar atunci când eşti mulţumit de cum arată cartea (hârtie, culoare, dimensiune în pagină), comanzi tirajul dorit.

Atunci când ai primul exemplar tipărit în mână, e timpul să pui în aplicare planul de marketing pentru promovarea cărţii stabilit de când ai decis bugetul.

Publicarea unei cărţi îţi poate schimba traiectoria carierei şi pe cea a vieţii!

Leave a Reply

Close Menu